Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan, stemt u daarmee in. Lees meer over het gebruik van cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

dossier

100 % Brussels bier

Een ontmoeting met drie kotgenoten uit de Kluisstraat

Een ontmoeting met drie kotgenoten uit de Kluisstraat

Tussen de blokperiodes door gingen François, Nacim en Henri rond de tafel zitten om … hun eigen bier te brouwen! Ontdek het verhaal van de drie huisgenoten achter brouwerij L’Ermitage.

Wanneer een droom werkelijkheid wordt

Alles is begonnen in een studentenhuis in de Kluisstraat in Brussel. François Simon, Nacim Menu en Henri Ben Saria studeerden toen nog aan de universiteit, maar experimenteren in een paar kookpotten al met hun eerst bierrecepten. Met een productie van ongeveer 25 liter was het in de eerste plaats de bedoeling om vanuit hun passie bier te maken voor hun vrienden.

Tot op de dag dat Nacim op stage vertrekt naar Montréal. Daar stelt hij vast dat een verrassend groot aantal jongeren bezig is met de productie van artisanale bieren in microbrouwerijen. Bij thuiskomst stelt hij zijn vrienden de vraag: waarom wij niet?

“Aanvankelijk was ons grootste probleem: flessen vinden. We liepen cafés af in de hoop lege flessen te kunnen recupereren. En omdat onze keuken telkens veranderde in een zwembad, hebben we ons vervolgens ingeschreven voor een cursus biersommelier.”

 

Een nieuwe stadsbrouwerij

Hun eerste officiële productie van ‘La Lanterne’ dateert van maart 2016. Aanvankelijk oefenden ze in de Brasserie de Bastogne: ze maken van deze periode gebruik om stages te volgen, recepten uit te proberen, deel te nemen aan wedstrijden … Tot ze uiteindelijk, met een zekere trots, op 21 juli 2017 hun eigen Brusselse brouwerij openen in Anderlecht, vlakbij het Zuidstation.

“Dat stedelijke aspect is voor ons erg belangrijk. We wilden absoluut een gezellige ruimte creëren om lokale mensen te ontvangen, kunstwerken tentoon te stellen, muziekoptredens te organiseren … Kortom, een fijne plaats die al het goede van het leven combineert!”

Om de aankoop van de ketels te financieren, hebben de drie jonge brouwers een beroep gedaan op Triodos Bank. William Barrault, Relationship Manager bij Triodos Bank, was onmiddellijk overtuigd door hun artisanale aanpak, hun interesse in slow food, hun lokale verankering.

Momenteel wordt 95 % van hun productie verkocht in Brussel, maar de vraag blijft stijgen. Trouwens, ze hebben net nieuw materiaal gekocht om de productie te verhogen. Bovendien staan ze op beurzen en bezoeken ze markten buiten België in de hoop hun bieren ooit te exporteren … Waar wacht je op om te gaan proeven?

 

Een lekkere Lanterne om donkere winteravonden te verlichten?

Het volledige gamma van bieren van nanobrouwerij L’Ermitage: Lanterne (pale ale), Saison de l’ermite (gehopt), Théoreme de l’empereur (pale ale met jasmijnthee, de favoriet van de redactie), Stout au seigle, Ménage à trois (red IPA), Soleil (session wheat ale), Noire du midi (hoppy porter).

Volg ook hun avonturen op Facebook.

 

 

Foto’s (c) Brasserie de l’Ermitage

Wat vindt u van "100 % Brussels bier"?

Gelieve een comment te schrijven.

Gelieve uw naam in te geven.