Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan, stemt u daarmee in. Lees meer over het gebruik van cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

ontmoeting

Biologische maaltijden op ecologische wielen

Dagvers: de gezonde oplossing voor drukke dagen

Dagvers: de gezonde oplossing voor drukke dagen

Wat doe jij tussen zes en acht ’s avonds, na de werkdag? Inge De Clerck van Dagvers – en met haar vele anderen – presteerde het om in dat tijdsgewricht haar dochter af te halen, te helpen met huiswerk, voor haar te koken, met haar te eten en haar in bad en bed te stoppen. Dat mag dan een prestatie heten, erg bevredigend is het niet. Rustgevend al helemaal niet. De vraag rees: wanneer komt die quality time? Vanuit deze ervaring ontstond het idee voor Dagvers.

Tussen zes en acht

“Het idee voor Dagvers kwam vanuit een eigen nood. Ik werkte lange dagen als consultant in duurzame communicatie en marketing. Mijn dochter was een jaar of zeven. Ik wilde graag zelf gezonde maaltijden voor haar koken en was bijvoorbeeld aangesloten bij een plukboerderij. Ik had dus altijd heel verse ingrediënten in huis, maar geen tijd om ze te verwerken. Kookte ik wel, dan was het ten koste van tijd die ik anders écht met haar kon doorbrengen. Onze quality time leed eronder. Kleinere kinderen die honger hebben, kan je ook moeilijk een uur laten wachten. Die willen gewoon eten,” zegt Inge De Clerck.

Ze ging op zoek naar alternatieven voor het avondeten, om tijd te winnen. Pakketten aan huis geleverd waren geen optie: vaak bleken de recepten zeer lekker, maar je moet ze wel eerst uitpluizen. Dat loste het tijdgebrek niet op. “Ik voelde me bovendien niet op mijn gemak met al die verpakkingen. Het moest toch anders kunnen?” Via haar netwerk ging Inge op zoek naar boeren, andere producenten en potentiële klanten.

Bijna 130 coöperanten

“Uit een marktonderzoek bleek dat ik lang niet de enige was met de vraag. We hebben de coöperatie Dagvers opgericht, met de ruggensteun van een aantal business angels. In mei 2017 konden we onze eerste maaltijden leveren.”

Vandaag telt de coöperatie Dagvers bijna 130 leden. Vier zijn aandeelhouder, vier financieel aandeelhouder en 129 tekenden in via crowdfunding. Voorlopig is Dagvers alleen actief in Antwerpen, maar de mogelijkheid om uit te breiden naar andere steden wordt stilaan een waarschijnlijkheid, te beginnen met Gent en Brussel.

Wat schaft de pot en hoe geraakt die pot bij jou?

Alle ingrediënten die Dagvers gebruikt zijn biologisch, lokaal en artisanaal geteeld en verwerkt. Zo heb je altijd het huidige seizoen vers op je bord. Er zijn vegetarische en niet-vegetarische opties. Gerechten zijn ‘kindvriendelijk’ of ‘uitdagend’ en je kan kiezen tussen porties voor kinderen, voor volwassenen of meteen voor een familiepakket. Bij elke maaltijd is er optioneel soep voorzien.

Het eten wordt koud geleverd in een van de tien afhaalpunten in groot-Antwerpen of thuis, mits een toeslag. “We kozen heel bewust voor afhaalpunten. De meest vervuilende etappe bij leveringen is de zogenaamde last mile. Die omzeilen we op deze manier. Bubblepost vervoert de maaltijden in een koelwagen op gas, klanten halen ze te voet of met de fiets op.”

En de verpakking? Die bestaat voor de helft van de verpakkingen uit 60% gerecycleerd materiaal en voor de andere helft voor 100% materiaal op basis van planten. De koelzakken zijn gemaakt van petflessen.

Dagvers integreert duurzaamheid in alle aspecten van de coöperatie: behalve de seizoensgebonden kaart, de milieu-ontziende verpakkingen en het ecologische transport kijkt Dagvers ook naar de sociale component. “Ons keukenpersoneel zijn mensen die het niet gemakkelijk hebben op de arbeidsmarkt. Op dit moment werken we met twee mensen uit respectievelijk Brazilië en Afghanistan.”

De juiste financiële partner

De keuze voor Triodos Bank argumenteert Inge De Clerck als volgt: “Triodos Bank deelt onze waarden en we kunnen ons helemaal vinden in haar missie. Maar eerlijk gezegd is het gewoon een van de enige banken die voor ons acceptabel is, willen we consequent zijn in onze bedrijfsvoering.”

Voor Triodos Bank is Dagvers dé oplossing voor een alomtegenwoordig probleem.

“We hebben het met zijn allen razend druk. Dat staat het zelf gezond koken weleens in de weg. Helaas grijpen we dan te vaak naar een pizza of diepvriesmaaltijd. Terwijl gezonde en biologische voeding en een kwaliteitsvolle tijdsbesteding zo belangrijk zijn. Dagvers biedt een gezond alternatief voor die drukke weekavond(en). Natuurlijk blijven we zeker ook zelf koken en winkelen bij de lokale boer of handelaar. Maar voor de avonden dat het echt niet lukt, biedt Dagvers een uitstekende oplossing!”

Ben Stallaert
Relationship Manager Triodos Bank

dagvers.org

Wat vindt u van "Biologische maaltijden op ecologische wielen"?

Gelieve een comment te schrijven.

Gelieve uw naam in te geven.

Leila Mouslim 2 weken geleden

Ik vind het een fantastisch idee! Maar spijtig dat de workshops alleen in Gent doorgaan. Want ik woon in het Antwerpse. Komen er ook workshops in Antwerpen. want dat vind ik zeer interessant. En Een betere bank kon je niet kiezen, wil al jaren me bij deze bank aansluiten, maar alweer zijn er alleen filialen in Gent. Versta me niet verkeerd ik vind Gent een fantastische stad en begrijp waarom het allemaal daar begint. Alleen is dit voor mij momenteel niet haalbaar om me elke keer naar Gent te verplaatsen. Bezit geen wagen en met de fiets is iets te ver voor mij :). groetjes Leila Mouslim