Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan, stemt u daarmee in. Lees meer over het gebruik van cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

duurzaam innoveren

Wie zijn de duurzame ondernemers van morgen?

In gesprek met de laureaten van Greenlab

In gesprek met de laureaten van Greenlab

In de kantoren van Triodos Bank en in het gezelschap van Brussels Minister van Economie Didier Gosuin heeft Greenlab zijn laureaten voor 2017 bekend gemaakt. Greenlab is het Brusselse zes maanden durend acceleratorprogramma voor milieu-ondernemerschap en circulaire economie voor startups.  Maak kennis met de duurzame ondernemers van morgen!

Greenlab is het Brusselse zes maanden durend acceleratorprogramma voor milieu-ondernemerschap en circulaire economie voor startups.  Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest financiert het programma dat tot doel heeft groen ondernemerschap aan te moedigen op regionaal niveau.

 

Greenlab in een notendop

– Gedurende zes maanden worden ongeveer tien ploegen van 2 tot 4 personen met een complementair profiel begeleid bij de oprichting van hun start-up projec.

– Doel van het programma is om elk team te helpen met de belangrijkste etappes in het opstellen van een businessplan en de zoektocht naar investeerders.

– Wat deze cyclus onderscheidt, is de integratie van een duurzame component van bij de denkoefening over het zakelijk model en tijdens de hele voorbereiding van het ondernemersproject.

 

2017: een geslaagde editie

Ondanks een staking en het hondenweer is de zaal goed gevuld. Er hangt bovendien een opgewonden sfeer in de kantoren van Triodos Bank. Met een hoofd boordevol ideeën maken de ondernemers zich klaar om hun concept voor te stellen aan een zaal vol vrienden, experts en journalisten. De meerderheid van de finalisten zijn jonger dan 30 en er zijn opvallend veel vrouwen bij.

Virginie Smans, coördinator van Greenlab.Brussels: “Greenlab helpt de aspirant-ondernemers hun idee in een vroeg stadium te testen, een businessplan opstellen dat eventuele investeerders kan overtuigen, de kneepjes leren van het duurzame ondernemerschap en integreren in een uniek netwerk van projectleiders die hun waarden delen.”

Voor de editie 2017 werden 15 van de 49 kandidaten weerhouden voor het begeleidingstraject. Dat bestaat uit 20 sessies rond verschillende thema’s in het bijzijn van sectorspecialisten of coach-ondernemers. De finalisten stellen zichzelf voor aan de vierkoppige jury: Pierre Buffet – Managing partner Pilot’PME, William Barrault – Senior Relationship Manager bij Triodos Bank, Bruno Wattenbergh – oprichter d’Impulse. Brussels professor aan Solvay en consultant bij EY en Claire Munck – CEO van BeAngels. Welke projecten trekken hun aandacht?

 

Winnaar 2017: Box Bunny

“Wie vergeet weleens de brooddoos van zijn kinderen in te pakken? En wie ziet zijn kind graag zo gezond mogelijk eten?” Met Box Bunny vertrokken Amélie, Alice en Ludovic van deze vragen. Ze willen maaltijden aan scholen leveren en zo kinderen gezonder doen eten en ouders helpen die soms geen tijd hebben om boterhammen te smeren.

Box Bunny kiest welbewust voor lokaal geteelde en biologische ingrediënten van het seizoen. En dat is niet het enige sterke aspect aan dit duurzame project: het vervoer van de boterhammendozen gebeurt per fiets, de keukens werken zoveel mogelijk afvalvrij en de verpakkingen zijn uiteraard recycleerbaar.

“Het project heeft een dubbele impact: enerzijds werken we uitsluitend met lokale leveranciers die onze waarden delen. Anderzijds proberen we voedsel aan te bieden met respect voor het milieu en proberen we mensen bewust te maken met activiteiten voor iedereen.”

Naast brooddozen biedt Box Bunny receptenkaarten, activiteiten voor kinderen tijdens schoolvakanties, culinaire workshops, verjaardagsfeesten voor fijnproevers, enzovoort. “Het idee is om ouders te overtuigen van de voordelen van gezonde voeding en tegelijk uit te leggen aan kinderen wat er in hun mooie brooddoos zit.”

 

Winnaar van de prijs van Triodos Bank: Fais le toi-même (Maak het zelf)

Elise en Lucie hebben film gestudeerd. Bij het maken van de decors voor hun projecten viel het hen op dat het gebrek aan plaats en materiaal een hindernis is voor mensen in hun vak. Uit die vaststelling werd het idee voor ‘Fais le toi même’ geboren.

Al een jaar stellen de vrouwen een atelier ter beschikking van makers en ontwerpers. Ze delen de werkplek, die veel troeven heeft: iedereen kan de machines gebruiken, er is begeleiding door professionals en er zijn gemeenschappelijke lesmomenten.

“Dit project moet makers en creatieve beroepen helpen emanciperen. Door deze ruimte kunnen mensen hun creativiteit de vrije loop laten en gebruik maken van kwaliteitsvol gereedschap en duurzame materialen. Bovendien leren ze van elkaar in de cursussen praktische vaardigheden.”

Zo hebben andere Greenlab kandidaten al gebruik gemaakt van het talent van Elise en Lucie voor de inrichting van hun winkel of bij de organisatie van workshops. “Dat is een van de belangrijkste voordelen van het programma: we worden zes maanden lang begeleid door echte experts en we ontmoeten er andere toekomstige ondernemers met wie we samenwerkingen kunnen opzetten.”

 

Winnaars van de Publieksprijs: Boentje en Mon Cafetier

Boentje is een café met een afvalvrij opzet dat in december opengaat op het Colignonplein in Schaarbeek. Het idee komt van Sandrine Belgrado en Victoria Lavenne. Ze dachten lang na over de locatie: ze wilden absoluut meewerken aan de heropleving van een wijk. Dat bracht hen naar deze eerder familiale, maar bloeiende buurt. Fijnproevers kunnen er warme dranken, een middagmaal en gebak degusteren. Verschil met andere Brusselse cafés: alle leveranciers zijn lokaal, de decoratie is gemaakt met tweedehandsmaterialen en de vaat valt onder een systeem vergelijkbaar met statiegeld om zo weinig mogelijk afval te produceren. Eindelijk een bar die volledig voor de circulaire economie gaat!

Het tweede project dat de aandacht van het publiek trok is dan wel geen bar, maar heeft wel met koffie te maken. Het is duidelijk dat koffie in capsules niet de beste oplossing is voor het milieu. En hoe vaak ben je niet verplicht je kop koffie over te slaan omdat de machine hapert of omdat je geen tijd hebt? Mon Cafetier, een project van XX, levert artisanaal gebrande koffiebonen en verhuurt koffieautomaten aan bedrijven en particulieren aan dezelfde prijs als die van wegwerpcapsules. Mon Cafetier staat in voor het onderhoud van de machine. Het idee is gebaseerd op de principes van de functionele economie: verhuur van diensten in plaats van verkoop van spullen, die we allemaal verzamelen die we zelf niet kunnen onderhouden en herstellen.

 

Doen deze verhalen je zin krijgen om jouw project te lanceren? Ben jij de volgende ondernemer in het Greenlab programma? Vanaf 23 oktober kan je je project indienen op greenlab.brussels

 

Wat vindt u van "Wie zijn de duurzame ondernemers van morgen?"?

Gelieve een comment te schrijven.

Gelieve uw naam in te geven.