Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan, stemt u daarmee in. Lees meer over het gebruik van cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

ontmoeting

Het succes van vegetarisch vlees

De Vegetarische Slager in Den Haag

De Vegetarische Slager in Den Haag

Culinair verrassende, hoogwaardige producten geschikt voor iedereen en in allerlei gerechten. Ze doen niet onder voor ‘the real thing’ en zijn aanzienlijk gezonder. Smaakbeleving staat centraal en dat blijkt. Recensies zeggen: “sappiger dan kip, malser dan varken”. Maar dan plantaardig! De slager van vroeger die een andere weg is ingeslagen, in een eigentijds schoon en strak jasje.

De Vegetarische Slager is het geesteskind van Jaap Korteweg, Marco Westmaas, Rob van Haren en Nico Koffeman. Jaap Korteweg is biologisch akkerbouwer, Marco Westmaas is topkok en Rob van Haren is directeur van Kiemkracht. Conceptmaker Niko Koffeman bedacht de naam De Vegetarische Slager. Ze hebben elkaar gevonden in de gedachte dat plantaardige vleesvervangers spectaculair moeten zijn van structuur, bite en smaak. Hun grote ideaal is om vleeseters te laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het vlees één of meer dagen achterwege laten.

 

Welke uitdaging vormde de inspiratie voor uw project?

De reden voor Jaap Korteweg om bijna tien jaar geleden de Vegetarische Slager op te richten, was dat hij dieren wilde bevrijden uit de voedselketen. Hij besefte dat er maar één reden is waarom we veel dieren houden: om ze op te eten. Dieren worden vaak gezien als vlees producerende machines. Daarnaast leidt intensieve veehouderij regelmatig tot een crisis, zoals vogelgriep- en varkenspestepidemieën, die weer massale slachtpartijen tot gevolg hebben.

Deze problemen kunnen voorkomen worden, omdat we volgens Jaap Korteweg helemaal geen dieren nodig hebben om vlees te produceren. De Vegetarische Slager produceert ‘vleesvrij vlees’. Beter nog, hij maakt worst, gehaktballen en kroketten van plantaardige ingrediënten, maar met de smaak en textuur van vlees.

 

In welke zin is dit project innovatief?

De Vegetarische Slager is een klassiek voorbeeld van een innovatief bedrijf, zowel wat betreft de recepten voor producten als de manier waarop deze in de markt worden gezet. Het bedrijf produceert de vleesvervangers op basis van lupine en soja. Van die lupine en soja worden vezels met een stevige ‘bite’ gemaakt. Deze vormen het basisingrediënt van de producten en hebben de smaak van vlees.

Het bedrijf won de derde prijs in de Gouden Gehaktbal die door een Nederlandse krant werd gehouden onder 43 deelnemers die echt vlees gebruikten. De Vegetarische Slager is een snel groeiend bedrijf. De producten zijn op veel plekken verkrijgbaar, in zowel biologische winkels als grote supermarkten in Nederland.

 

Welke impact had Triodos Bank op dit project?

Triodos Bank heeft vanaf het begin in 2017 de bouw en inrichting van De Vegetarische Slager Fabriek in Breda gefinancierd. Tot nu toe liet het bedrijf het plantaardige vlees door externe partijen produceren. Maar vanwege de snelle groei is het van belang om de productie in eigen hand te houden. Dat is ook de reden voor de nieuwe fabriek, die in 2017 zijn deuren opende. Naast de lening van Triodos Bank heeft het bedrijf ook een succesvolle crowdfundingcampagne georganiseerd, waarmee 2,5 miljoen euro voor de bouw van de fabriek werd opgehaald.

 

Welke impact heeft het project op de sector?

Jaap Korteweg is een succesvolle ondernemer. Zijn invloed als vegetarische slager is een inspiratie voor de landbouw- en voedselsector in het algemeen. Korteweg begon als biologische boer in een familiebedrijf dat al generaties lang van vader op zoon wordt doorgegeven. Maar hij had een droom: het produceren van plantaardig vlees. De groei van zijn bedrijf laat andere biologische boeren zien dat je je dromen kunt laten uitkomen met hard werk en inspiratie. Deze inspiratie is cruciaal in een vaak conservatieve en beschermende sector.

 

Welke impact heeft het project op de gemeenschap?

De milieubelasting als gevolg van vleesproductie is veel groter dan die van landbouw. Vee, varkens en vogels zorgen voor een mestoverschot, wat leidt tot verontreiniging van de bodem en van grondwater. Pluimveehouderijen stoten ook grote hoeveelheden fijnstof uit, die luchtvervuiling veroorzaken die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De productie van plantaardig vlees biedt daarom vanuit een maatschappelijk oogpunt een enorme toegevoegde waarde. Het voorkomt gewoonweg grote problemen.

 

Hoe deelt Triodos Bank de visie achter het project?

Triodos Bank financiert ondernemers die werken met hun hart en hun hoofd. Jaap Korteweg is daar een uitstekend voorbeeld van. Hij wordt gedreven door een maatschappelijk ideaal: het produceren van gezond vlees op een milieuvriendelijke en diervriendelijke wijze. Hij geeft dat ideaal met succes vorm. De combinatie van idealisme en pragmatisme sluit goed aan bij de missie en visie van Triodos Bank.

 

www.devegetarischeslager.nl

Wat vindt u van "Het succes van vegetarisch vlees"?

Gelieve een comment te schrijven.

Gelieve uw naam in te geven.