Mieke Van Hecke (ondertussen met pensioen) begon met de vier pijlers van het onderwijs volgens UNESCO: leren weten, leren doen, leren samenleven en leren zijn. “Een evolutie die me de laatste jaren zorgen baart, is dat men markteconomisch is beginnen denken over onderwijs. Dat impliceert dat wat niet economisch nuttig is, geschrapt kan worden. Nochtans zijn heel wat vakken misschien economisch niet nuttig, maar wel belangrijk voor de persoonsvorming”, betoogde Van Hecke.
Algemene competenties
Leiderschap, ondernemingszin, creativiteit en oplossingsgericht denken zijn voor bedrijven in een veranderende samenleving belangrijk. Belangrijker dan jongeren die op het moment van uitstroom volledig voorbereid zijn om in hun sector te werken. Twee jaar later kan de sector namelijk al helemaal veranderd zijn. Onderwijs moet algemene competenties leveren en vooral ook de ruimte hebben om die andere competenties aan te brengen.”
“Een evolutie van de laatste jaren die me zorgen baart, is dat men markteconomisch is beginnen denken over onderwijs.”
Mieke Van Hecke
Meer vertrouwen
Van Hecke zou liever minder opgelegde overheidspedagogie en meer vertrouwen in leerkrachten zien. Etienne Michel deelt die mening. Hij gaf de grote prioriteiten voor de komende jaren, met telkens concrete aanbevelingen voor de overheid. Zo deed hij bijvoorbeeld voorstellen om te zorgen dat het vrij onderwijs en openbare scholen vergelijkbare overheidsmiddelen zouden krijgen voor scholenbouw.
Verantwoordelijkheid en autonomie
Een andere prioriteit volgens Michel is het waarderen van de directie en het versterken van hun pedagogische rol: “Uit onderzoek blijkt dat wanneer je de kwaliteit van het onderwijs wil verbeteren, het pedagogisch leiderschap van de directie een doorslaggevende factor is. Wij pleiten dus voor meer administratieve ondersteuning van de directie en het herbekijken van hun verloning.”
“De school moet verantwoordelijkheid én voldoende autonomie krijgen.”
Etienne Michel
Scholen die met problemen geconfronteerd worden, zouden de kans moeten krijgen om zelf de situatie te verbeteren, aldus Michel. “Wij stellen voor dat ze met de overheid een contract kunnen aangaan om naar de oorzaken van de problemen te zoeken en vervolgens op een soepele manier de schoolorganisatie anders in te richten. De school moet verantwoordelijkheid én voldoende autonomie krijgen.”
Op de hoogte blijven?
Vul je e-mailadres in en ontvang een bericht zodra er een nieuw artikel verschijnt.