Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan, stemt u daarmee in. Lees meer over het gebruik van cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

ontmoeting

Racines, een uithangbord voor de Italiaanse gastronomie

Hier ga je niet op restaurant, maar op reis

Hier ga je niet op restaurant, maar op reis

Wie Pasen zegt, zegt klokken van Rome. Toch hoef je voor een Italiaans avontuur niet het vliegtuig te nemen: je kan gewoon bij Racines aan het Flageyplein in Brussel binnenwandelen en je laten overweldigen door de heerlijke Italiaanse keuken.

Ugo Federico en Francesco Cury (c) Jon Verhoeft

Francesco Cury en Ugo Federico openden Racines in 2015. De eerste is culinair journalist en de tweede bracht zijn hele leven in de keuken door. Hun kennis van de gastronomische wereld, maar vooral hun liefde voor de Italiaanse keuken deden hen de sprong wagen naar de opening van hun eigen restaurant.

“Koken is altijd erg belangrijk geweest voor mij. Al op mijn zesde was ik fier wanneer ik mama en oma kon helpen. Op Capri waren zij ‘s zondags altijd vroeg uit de veren om de maaltijd te bereiden,” herinnert Ugo zich.

De twee leerden elkaar kennen in het restaurant Cibreo in Firenze. Daar wees chef Fabio Picchi hun de weg. Na die inspirerende ervaring vestigden Ugo en Francesco zich in Brussel. De naam van het restaurant kwam er bijna vanzelf. De plek is immers een eerbetoon aan hun wortels.

 

Dubbele pret voor de smaakpapillen

Racines (c) Jon Verhoeft

In het restaurant kan je de klassieke gerechten van de Italiaanse oma proeven. Dankzij hun ‘“veranderende” menukaart kunnen Ugo en Francesco koken met de producten die ’s ochtends arriveren, met seizoensfruit en –groenten en altijd dagverse ingrediënten.

“Wij maken alles zelf: pasta, patisserie, sauzen,…  Jongleren met wat  die dag beschikbaar is op de markt, heeft als voordeel dat je creatief moet zijn en minder verspilt. Elke dag hebben we nieuwe smaken in de aanbieding. We weigeren gastronomische arbeiders te worden in een keuken die op automatische piloot draait.”

De ingrediënten spelen dus de hoofdrol en dat is ook te zien in het aanbod van traditionele Italiaanse producten die je bij Racines kan kopen. De meeste voedingswaren in de rekken zijn van biologische landbouw en geven blijk van een unieke kennis van zaken.

 

Een landschap op je tong

Racines (c) Jon Verhoeft

Van de heuvels van Toscane tot de eilanden in de baai van Napels: een oneindig palet van geuren en smaken wacht je op bij Racines. Hun liefde voor Italië is voelbaar in de veelheid aan ingrediënten die ze importeren. Daarbij kiezen ze hun leveranciers zorgvuldig uit en werken ze alleen met mensen die ze kennen, met kleine producenten of coöperaties. Groenten halen ze bij Belgische boeren en hun vis komt rechtstreeks uit Bretagne. Omwille van de tol die het eist van de planeet, staat vlees niet op de kaart.

“Kwaliteit is onze prioriteit. Hier vind je geen conserven of diepvriesproducten. We vragen onze leveranciers om hetzelfde te doen: vis moet in zijn geheel arriveren, tomaten nog aan de takjes hangen. Je kan immers alles gebruiken in de keuken.”

Het landschap strekt zich bij Racines uit tot voorbij de randen van je bord. Achteraan de zaal ligt een tuin waar je kan genieten van de zon en waar verse kruiden groeien. Een keer per maand luistert hier een concert of andere voorstelling van Italiaanse artiesten de avond op. Geen Eros Ramazzotti of Zucchero, maar beginnende kunstenaars.

“Wij genieten daar zelf erg van. Cultuur en gastronomie zijn wat ons betreft nauw verweven. We gebruiken de plaats die we hebben om artiesten die we zelf goed vinden te programmeren. Hun beeldend werk hangt hier aan de muren, de stemmen van de jazz-zangers begeleiden het aperitief van de klanten. Kan het nog mooier?”

 

De reis is nog niet voorbij

Racines (c) Jon Verhoeft

De reis is nog niet voorbij want Racines maakt deel uit van de Slow Food beweging.  Die rees  in 1989 in Italië op, nadat op de Piazza die Spagna in Rome een McDonald’s open ging. De beweging promoot de gastronomische tradities en geneugten, verzet zich tegen de landbouw- en voedselindustrie en moedigt respect voor het milieu aan. Ugo en Francesco verdedigen blij en trots dezelfde waarden.

“De ambachten zullen een fundamentele rol vervullen in de toekomst. We werken met kleine producenten, bieden verse ingrediënten aan en volgen het ritme van de natuur. Op die manier tonen we ons respect voor de komende generaties.”

Voor de financiering van de werken aan het restaurant kozen Francesco en Ugo voor Triodos Bank omdat het hen logisch leek.

“Toen we bij banken gingen aanbellen met ons business plan nam niemand ons ernstig. Het team van Triodos was het enige dat naar ons verhaal luisterde en ons bovendien aanmoedigde bij de ontwikkeling van ons project. Het tarief en onze gemeenschappelijke waarden maakten dat wij nu eindelijk ons verhaal kunnen vertellen en onze eigen filosofie kunnen volgen, zonder compromissen.”

 

Info (en reservatie):

www.racinesbruxelles.com

Wat vindt u van "Racines, een uithangbord voor de Italiaanse gastronomie"?

Gelieve een comment te schrijven.

Gelieve uw naam in te geven.