Om uw bezoek aan onze website te optimaliseren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan, stemt u daarmee in. Lees meer over het gebruik van cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

duurzame actualiteit

Wat zijn de nieuwste start-ups in de Brusselse circulaire economie?

Op de laatste verdieping van de Espace Jacqmotte in Brussel vond begin juni de 7de finale van greenlab.brussels plaats. 27 jonge ondernemers, geselecteerd uit zo’n 90 kandidaturen, mochten deze accelerator voor duurzame start-ups volgen die door hub.brussels gelanceerd was in het kader van het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie (GPCE). Zes maanden lang worden de ondernemers door experts uit verschillende bedrijfstakken begeleid terwijl zij hun ideeën testen op risico’s, op een business plan en op potentiële klanten.

Aan het einde van de begeleidingsfase dingen de kandidaten mee naar een van drie prijzen, waaronder de greenlab-prijs uitgereikt door een jury bestaande uit Pierre Buffet – Managing partner Pilot’PME, William Barrault – Senior Relationship Manager bij Triodos Bank, Jean-Marc Bryskère – Directeur greenbizz.brussels, en Claire Munck – CEO van BeAngels. In het bijzijn van minister Didier Gosuin en onder het applaus van meer dan 100 personen werden de projecten van Enprobel, Senfinenco en Rawette tot winnaars uitgeroepen.

“Ideeën laten rijpen vergt tijd, tests en uitwisselingen. Die ruimte om te rijpen biedt het programma Greenlab. Tijdens de begeleiding worden de kandidaten onderworpen aan de meest uiteenlopende reflecties en aanbevelingen. Het resultaat is dat de helft tegen het einde een eigen bedrijf start.” William Barrault, Senior Relationship Manager bij Triodos Bank

 

Enprobel of gebruikte olie zonder afval
De winnaar van de greenlab.brussels-prijs is Enprobel, een bedrijf en initiatief van Imad Mouakkat en Nahla El Mernissi dat gebruikte olie recupereert. In het land van de frituur eindigt gebruikte olie nog veel te vaak in de bodem en de waterleiding, waar hij de waterzuivering belemmert en de bodem vervuilt. Nochtans kan deze olie na verwerking opnieuw worden gebruikt.

Sinds zijn oprichting in oktober 2017 heeft Enprobel al 150 ton gebruikte olie ingezameld bij meerdere professionals. Doordat per liter hergebruikte olie 3 kilo CO2-uitstoot wordt vermeden, kon in minder dan een jaar tijd maar liefst 60 ton CO2 worden bespaard. En om deze cijfers nog verder te doen stijgen, zal Enprobel vanaf september met Net Brussel gaan samenwerken om het concept bij particulieren te testen. De vervuiling, de waterzuiveringskosten en het olieverbruik verminderen terwijl werkgelegenheid wordt gecreëerd: het zijn slechts enkele positieve sociale en milieueffecten van dit project.


 

Greenlab.brussels in een paar cijfers:

7 edities
487 kandidaturen
8 tot 15 projecten weerhouden per editie
Aan het einde van het programma gemiddeld 53% startende ondernemingen

 

Senfinenco, de eindeloze douche
Triodos Bank werk actief samen met greenland.brussels door deze jonge ondernemers te begeleiden en een van de drie prijzen uit te reiken tijdens de finale. Dit jaar ging de Triodos-prijs naar de ecologische douche Senfinenco, bedacht door Delphine Struyf en Quentin de Witte. De jury stelde met name de duurzaamheid, het realisatiepotentieel en de dupliceerbaarheid van het project op prijs.

Zin om deze zomer een fijne douche te nemen met Senfinenco? Kom dan van 3 tot 5 augustus 2018 naar het festival Esperanzah in Floreffe!

Elke Belg verbruikt gemiddeld 100 liter water per dag onder de douche. Senfinenco (wat “eindeloos” betekent in het Esperanto) is een douche die vervoerd, gedemonteerd en opgeslagen kan worden en die het water in real time recycleert. Het verbruik wordt zo beperkt tot 10 liter, het equivalent van een emmer water. Senfinenco kan een goede oplossing zijn om de voetafdruk en de waterrekening terug te dringen, vooral bij festivals of sportevenementen.


 

De lacto-fermentatie van Rawette valt in de smaak bij het publiek
Lacto-fermentatie kent u vast wel van zuurkool of van Kimchi. In feite gaat het hier om een eeuwenoude conserveringsmethode die de eigenschappen van het voedsel niet aantast maar juist versterkt. Voedingsstoffen bevatten na lacto-fermentatie meer vitaminen en antioxidanten, waardoor ze ons bacteriologisch evenwicht verbeteren. Bovendien wordt bij lacto-fermentatie, in tegenstelling tot diepvriezen, moes maken, conserveren of roken, geen energie verbruikt.

Het bestrijden van voedselverspilling, het besparen van energie en het toevoegen van extra voedingsstoffen zijn slechts enkele van de recepten van Rawette, een project van Géraldine Porter dat de publieksprijs heeft gewonnen.

“Tegenwoordig willen veel mensen ook op hun eigen niveau veranderingen teweegbrengen. Ze willen investeren in hun waarden. Een duurzaam bedrijfje starten is een echte levensschool en een goede manier om de zaken aan het rollen te brengen.” William Barrault, Senior Relationship Manager bij Triodos Bank

 

Waarom u niet?

Wat is de circulaire economie? Lees ons dossier en ontdek waarom en hoe Triodos meewerkt. Hebt u een project in de circulaire economie? De oproep tot kandidaatstelling voor de 8e editie van greenlab.brussels wordt op 1 oktober gelanceerd en het programma loopt van januari tot juni 2019! U vindt alle benodigde inlichtingen op de site greenlab.brussels en op de sociale media!

 

 

Wat vindt u van "Wat zijn de nieuwste start-ups in de Brusselse circulaire economie?"?

Gelieve een comment te schrijven.

Gelieve uw naam in te geven.

Jeanine Serck 4 maanden geleden

aanmoedigend