Tekst: Bruno Iserbyt
Tine Hens schetst een verhaal van mensen die op zoek zijn naar een andere economie. Een verhaal van kleine helden, die stukje bij beetje de wereld veranderen.
We reizen naar Finland, waar in scholen het klassieke puntensysteem overboord is gegooid. De opdracht: van de Finnen mondige burgers maken. Ook in Oostenrijk en Duitsland is het onderwijssysteem hervormd en komt bijvoorbeeld duurzaamheid meer en meer aan bod in scholen. Daar start het: mondige, kritische burgers.
Wat betekent het om groei als maatstaf der dingen los te laten? En wat zou een nieuwe maatstaf kunnen zijn? Wat als we met z’n allen beslissen dat de economie ons niet bepaalt, maar dat wij zelf de economie zijn?
Een begin van antwoord vinden we in transitiedorp Totnes (VK) waar een beheer door de commons via lokale munten voor een omwenteling zorgde. We trekken ook naar Hamburg, waar de stad een faciliterende rol speelt. De stad besliste een dertig meter hoge bunker, een gekende stadskanker, te herwaarderen tot ontmoetingsplaats met geefmarkten, een buurtrestaurant met stadslandbouw en een warmtenet. Een gedurfde politieke keuze: projectontwikkelaars stonden in de rij om er louter financiële winsten te maken. En als de politiek niet mee wil, dan gaat ook die op de schop: in Barcelona leveren de Indignados vandaag de burgemeester. Deelrestaurants, lokale munten, tweedehands- en geefwinkels in failliete bankkantoren duiken overal op in de stad. Ze geven er allemaal een glimp van hoe de wereld na het kapitalisme eruit zou kunnen zien.
Na de geanimeerde babbel werd nog lang nagekaart bij een glas. Alweer een geslaagde avond waarbij de afwezigen zoals zo vaak ongelijk kregen.
Het Klein Verzet van Tine Hens is uitgegeven bij EPO
isbn: 9789462670044 · 2015, 3de druk · paperback (15 x 22,5 cm) – 292p.
New Commons, groepsblog over de gevolgen van de digitale revolutie
http://new-commons.blogspot.nl/
Op de hoogte blijven?
Vul je e-mailadres in en ontvang een bericht zodra er een nieuw artikel verschijnt.